Aanvraagopties

Scholingsactiviteiten

FAZOB biedt een gevarieerd aanbod van 'Scholingsactiviteiten' voor huisartspraktijken in Zuidoost-Brabant die knelpunten ervaren in de zorg voor laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Scholingsaanbod

Zie onderaan deze pagina het aanbod. Regelmatig worden nieuwe 'Scholingsactiviteiten' toegevoegd. Bezoek deze pagina regelmatig voor het meest actuele aanbod.

Gebruik maken van dit aanbod kan op twee manieren:

  1. Bent u als huisarts, doktersassistent, POH/PVK, POH-GGZ, praktijkmanager, verpleegkundig specialist of physician assistant werkzaam met laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden in Zuidoost-Brabant? En wilt u graag deelnemen aan een 'Scholingsactiviteit' uit het onderstaand overzicht waarvan de datum reeds bekend is? Dat kan. U kunt uw inschrijftarief declareren bij FAZOB.

  2. Huisartsenpraktijken, zorggroepen en gezondheidscentra kunnen via het aanvraagformulier ‘Scholingen’ een scholingsactiviteit uit onderstaand overzicht aanbieden voor een groep medewerkers. FAZOB heeft deze scholingen al beoordeeld en goedgekeurd waardoor KOH de activiteit tegen een gereduceerd tarief voor u kan organiseren.

    Heeft u behoefte aan een andere scholing die naar uw mening ook voldoet aan de beoordelingscriteria en wilt u ontzorgt worden door KOH? Neem dan contact op met fazob@stichtingkoh.nl.

    Wilt u liever de scholingsactiviteit in eigen beheer organiseren? Dat is ook mogelijk. Doe dit dan via het aanvraagformulier 'Projecten en andere activiteiten'.

Declaratie

Wilt u deelnemen aan een nascholing, dan kunt u een deel van uw inschrijftarief, tot drie weken na afloop van de scholingsactiviteit, declareren bij FAZOB. Vul het 'Declaratieformulier' in en stuur dit samen met uw factuur, naar FAZOB. Let wel: U dient het inschrijftarief zelf voor te financieren.

Scholingsactiviteiten

Kindermishandeling

Naar schatting zijn elk jaar bijna 119.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling. Iedere zorgverlener die mishandeling vermoedt, is verplicht om de meldcode kindermishandeling te gebruiken.

Een nascholing met een aangrijpend en pijnlijk onderwerp. Maar wel een die je niet mag missen. Omdat je waarschijnlijk niet veel te maken krijgt met mishandeling is het juist extra belangrijk om je kennis op te frissen. Jij wilt toch ook dat een kind zo snel mogelijk de hulp krijgt die het nodig heeft?

Doelgroep: doktersassistenten

Geïnteresseerd? Meld je aan en declareer
je deelnametarief bij FAZOB.

meer informatie en aanmelden
Engels in de medische wereld

Steeds vaker bellen of bezoeken Engelssprekende mensen de huisartsenpraktijk. Voor een doktersassistent is het daarom belangrijk om een goede basiskennis van zorg-gerelateerde triagevragen en medische onderwerpen in de Engelse taal te hebben. Na deze nascholing ben je goed voorbereid om in het Engels triagevragen te stellen, antwoorden te geven op vragen en medische termen te gebruiken, zodat goede zorg niet stuk loopt op gebrekkige communicatie.

Doelgroep: doktersassistenten

Geïntereseerd? Meld je aan en declareer
je deelnametarief bij FAZOB.

meer informatie en aanmelden
Laaggeletterdheid: een onzichtbaar gezondheidsrisico

Stel je eens voor dat je in de spreekkamer zit, maar de uitleg van de huisarts of praktijkondersteuner niet goed begrijpt... Sta je als zorgverlener voldoende stil bij deze mogelijkheid? Je denkt misschien dat een patiënt onverschillig is of niet gemotiveerd voor een behandeling. Het onderliggende probleem is echter dat meer patiënten dan dat we denken de uitleg niet begrijpen, met alle gevolgen van dien.

Door eenvoudige, maar effectieve aanpassingen in onze communicatie kunnen we een groot verschil maken!

Doelgroep: huisartsen, doktersassistenten, POH's en praktijkmanagers

Geïntereseerd? Meld je aan en declareer
je deelnametarief bij FAZOB.

meer informatie en aanmelden
Agressietraining

Als zorgprofessional kun je geconfronteerd worden met grensoverschrijdend en agressief gedrag. Van patiënten, familieleden of mantelzorgers. Soms wordt agressie ingezet om een snellere behandeling af te dwingen, maar vaak komt agressie voort uit onmacht of frustratie, of past het bij het ziektebeeld. Leer hoe je escalaties van emoties kunt voorkomen. En hoe je effectief en professioneel omgaat met grensoverschrijdend en agressief gedrag aan de telefoon, balie en in de behandelkamer.

Doelgroep: doktersassistenten

Geïnteresseerd? Doe dan direct een scholingsaanvraag.

meer informatie nascholing
Herkennen van, en omgaan met, mensen met een LVB

Mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) worden vaak overvraagd en krijgen niet altijd de zorg die ze nodig hebben. Signaleer en herken deze groep tijdig. Je hebt er wellicht vaker mee te maken dan je je realiseert. Stel vragen die je patiënt begrijpt en waaruit je voldoende informatie ophaalt over de mate waarin de beperking een rol speelt. Je maakt kennis met de korte screeningslijst SCIL.

Doelgroep: huisarts, VS, PA, POH/PVK, POH-GGZ en doktersassistent

Geïnteresseerd? Doe dan direct een scholingsaanvraag.

meer informatie nascholing
Cultuursensitief werken over zorg en ziektebeleving

Patiënten met een migratieachtergrond kunnen een andere beleving hebben van ziekte en gezondheid dan in Nederland opgeleide zorgverleners gewend zijn. Dit kan onbegrip en spanning met zich meebrengen tussen de zorgverlener en de cliënt/patiënt. Het doel is om effectieve en open communicatie te bevorderen, waardoor gezondheidsbevorderlijk gedrag en therapietrouw gestimuleerd worden. Dit helpt zorgverleners om hun werk beter uit te voeren.

Doelgroep: POH/PVK, huisartsen, physician assistants, verpleegkundig specialisten (minimaal 12 personen).

Geïnteresseerd? Doe dan direct een scholingsaanvraag.

Opvoeden vanuit het perspectief van migrantenouders

De nascholing biedt handvatten om effectief te communiceren met niet-westerse migrantenouders over opvoeding, inclusief het verenigen van verschillende opvoedstijlen en bewustwording van culturele normen en waarden, met praktische training en een interactieve aanpak.

Doelgroep: POH-GGZ

Geïnteresseerd? Doe dan direct een scholingsaanvraag.

meer informatie nascholing
Psychiatrie in verschillende culturen

De training richt zich op het omgaan met culturele en religieuze aspecten in de psychiatrie, specifiek gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en het verminderen van gezondheidsverschillen door taal- en gezondheidsvaardigheden te versterken, wat kan bijdragen aan een betere therapietrouw en algemene gezondheid.

Doelgroep: huisarts, VS, PA, POH-GGZ

Geïnteresseerd? Doe dan direct een scholingsaanvraag.

meer informatie nascholing
Basistraining 'Triage en communicatie'

Deze training focust zich op een effectieve, veilige triage en communicatie in de huisartsenpraktijk. Met aandacht voor het pakken van regie, het behouden van structuur, samenvatten en patiëntgericht werken. Je oefent aan de hand van casuïstiek gesprekken met bijvoorbeeld breedsprakige of dwingende patiënten.

Doelgroep: doktersassistent

Geïnteresseerd? Op 8 april vindt de eerstvolgende basistraining plaats.

Direct aanmelden
Opfriscursus 'Triage en communicatie'

Versterk je medische en communicatieve vaardigheden voor veilige triage, met aandacht voor de structuur van het triagegesprek en voor een effectief overleg met huisarts of collega.  Daarnaast maken we leerzame uitstapjes naar de medische achtergronden van de triagevragen.

Doelgroep: doktersassistent en triagist

Geïnteresseerd? Doe dan direct een scholingsaanvraag.

meer informatie nascholing
Kanker in verschillende culturen

De training benadrukt het belang van cultureel inzicht voor effectieve behandeling en voorlichting over kanker bij migrantengemeenschappen, met aandacht voor therapietrouw, communicatie en het gebruik van passende hulpmiddelen.

Doelgroep: huisarts, VS, PA

Geïnteresseerd? Doe dan direct een scholingsaanvraag.

meer informatie nascholing
Denk aan hersenletsel

In Nederland leven ongeveer 650.000 mensen dagelijks met de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel. Een aantal van hen komt daarvoor met – soms vage – klachten bij de huisarts. Hoe weet je dat de patiënt geen burn-out heeft of een arbeidsconflict, maar wellicht kampt met de naweeën van een beroerte of van een val van zijn fiets, een aantal maanden eerder?

Doelgroep: huisarts, VS, PA, POH/PVK en POH-GGZ

Geïnteresseerd? Doe dan direct een scholingsaanvraag

Meer informatie nascholing

E-learning

Consultvoering in de spreekkamer

De kracht van effectieve communicatie in de spreekkamer.

Doelgroep: huisarts (i.o.), VS, PA, vios, student PA en basisarts

Geïnteresseerd? Meld je aan en declareer je inschrijftarief bij FAZOB.

Meer informatie en aanmelden
NAH in de huisartsenpraktijk

Wordt u bewust van de impact van de niet zichtbare gevolgen van NAH.

Doelgroep: Alle disciplines in de huisartsenpraktijk

Geïnteresseerd? Meld je aan en declareer je inschrijftarief bij FAZOB.

Meer informatie en aanmelden