Artikelen

2023

Samenredzaamheid Lees het artikel
December 2023 | De Eerstelijns

Skillmix-instrument: voor personeelsbeleid in de huisartsenzorg. Lees het artikel.
April 2023 | De Eerstelijns

2022

(Laten) doen waar je goed in bent: KOH denk mee. Lees het artikel.
Augustus 2022 | De Eerstelijns

2021

Samenredzaamheid

December 2021 | De Eerstelijns

Wederzijds begrip, het fundament voor grensoverschrijdende samenwerking. Lees de blog.

De doktersassistent kan méér met haar talent
November 2021 | De Eerstelijns

Zet de doktersassistent in haar kracht en benut haar competenties optimaal. Lees het artikel

2020

De VS GGZ in de huisartsenpraktijk; ervaringen in de praktijk

December 2020 | De Eerstelijns

De VS GGZ is een nieuwe professional in de huisartsenzorg. Wat kan die betekenen? Een verkennend onderzoek van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en KOH brengt de ervaringen van professionals en patiënten met de VS GGZ in de huisartsenpraktijk in beeld. Lees het artikel.

Vraag stimuleringssubsidie aan

November 2020 | De Eerstelijns

Nu aan te vragen: stimuleringssubsidie voor het opleiden van VS en PA in de huisartsenpraktijk. Dit artikel van De Eerstelijns vertelt hoe de KOH-stimuleringssubsidie het verschil kan maken. Lees het artikel.

Een sterk wijknetwerk

September 2020 | De Eerstelijns

Wilt u als professional of burger ook een sterk wijknetwerk ontwikkelen? Gebruik de vier V's: verkennen, vormgeven, verdiepen, verankeren. Lees het artikel.

Samenwerken met burgers, hoe doe je dat?

Mei 2020 | De Eerstelijns

Wijknetwerken waarin de eerstelijnszorg samenwerkt met welzijn en burgers kunnen het lokale zorgsysteem veranderen. Onderzoeksleider dr. Miranda Laurant van het project 'Sterk Wijknetwerk' deelt ervaringen en succesfactoren. Lees het artikel.

Verpleegkundig Specialist Ouderenzorg - basis voor de toekomst

Maart 2020 | De Eerstelijns

"De Verpleegkundig Specialist ouderenzorg kan de huisarts een groep bewerkelijke patiënten uit handen nemen. Een huisarts en een verpleegkundig specialist vertellen hoe zij dat in Doesburg aanpakken." Lees het artikel.

2019

Financiering VS en PA: 'Mijn advies, gewoon doen'

Oktober 2019 | De Eerstelijns
Huisartspraktijken die kiezen voor een VS of PA staan voor een lastige puzzel. Er is immers geen apart tarief. Twee huisartsen leggen uit hoe zij dit regelen. Lees het artikel.

De VS GGZ in de huisartsenpraktijk

Juni 2019 | De Eerstelijns

Hoe kan de huisartspraktijk patiënten met psychische klachten opvangen? Is de POH-ggz voldoende of is er méér mogelijk? In de Groepspraktijk Huisartsen Nederweert vormt de verpleegkundig specialist ggz (VS-ggz) een waardevolle aanvulling. Lees het artikel.

Behandeling huidtumoren door physician assistant

April 2019 | De Eerstelijns

Samenwerking met een PA in de eerstelijn kan veel extra werkdruk van huisartsen opvangen. Vooral op het gebied van mogelijk verdachte huidplekjes. Lees het artikel

Taakherschikking is meer dan een VS of PA

Januari 2019 │ Karen Voors voor KOH

Taakherschikking is méér dan het in huis halen van een nieuwe collega. Taakherschikking gaat over anders organiseren van het werk en daarbij het hele team betrekken. Lees verder.

2016

Innovatie en ondernemerschap

Zomer 2016  │ Dé Verpleegkundig Specialist

Voor veel huisartsen is het financieren van een VS een uitdaging. Deze praktijk heeft vier VS'en en vier huisartsen in dienst. Het geheim? Visie, ondernemerschap en het creëren van een nieuw zorgaanbod. Lees verder.

Verpleegkundig specialist vult vacature voor huisarts in

Lente 2016 │ Dé Verpleegkundig Specialist

Dat kan alleen als je alle taken opnieuw verdeelt. Bedenk vooraf goed wat de huisarts gaat doen en wat de verpleegkundig specialist. Hoe ga je om met de diensten op de huisartsenpost en bij wie worden patiënten ingeschreven? Lees verder.

2015

Inzet VS in de eerste lijn: nieuwe mogelijkheden voor zorg

December 2015 │ V&VN magazine
In een gezondheidscentrum in Eindhoven werken vier huisartsen en vier VS'en. Die laatste zorgen ervoor dat de huisartsenpraktijk taken oppakt die anders uit tijdgebrek blijven liggen of niet tot volle wasdom komen. Lees verder.

Taakherschikking: de positie van de PA in de huisartsenpraktijk

Herfst 2015 | MPA magazine
Taakherschikking is een potentiële oplossing voor de enerzijds groeiende en anderzijds veranderende zorgvraag. Dat concluderen KOH en Meetpunt Kwaliteit na onderzoek van de positie van de PA in de huisartsenpraktijk. Lees verder.

2013

Taakherschikking in de huisartsenzorg door PA's

Herfst 2013 | MPA magazine
De functie als PA in een huisartsenpraktijk is erg breed en zeer uitdagend. Aan het woord is een enthousiaste PA die vertelt over haar werkzaamheden in een praktijk in Grijpskerk (Friesland). Lees verder.

We hebben echt een meerwaarde

Maart 2013 | V&VN magazine
Huisartsenposten Noord-Limburg heeft zes VS'en opgeleid in de huisartsgeneeskunde om het toenemende aantal patiënten op te vangen en de werkdruk bij huisartsen te verlichten. Lees verder.

Hulp bij opleiden en inzet personeel

Juni 2013 | De Eerstelijns
Door een groeiende zorgvraag is een optimale 'skill mix' in de huisartsenvoorziening van groot belang. Introductie van een instrument dat ondersteuning biedt bij het inzetten van ondersteunend personeel. Lees verder.

Zorg anders organiseren

December 2013 | De POH
Je kunt de zorg in de praktijk slimmer organiseren door andere professionals in te zetten. Bij taakherschikking is het uitgangspunt de juiste zorgvraag op het juiste moment bij de juiste zorgverlener. Lees verder.

2012

Personeelsplanning in huisartsenpraktijken en gezondheidscentra: het skillmix instrument

December 2012 | Dé Verpleegkundig Specialist

Een instrument waarmee huisartsenpraktijken een analyse kunnen maken van de benodigde functionarissen om het zorgaanbod op de vraag naar zorg af te stemmen. Lees verder.

Taakherschikking in de spoedzorg

Maart 2012 | De Eerstelijns
Tijdens de drukke uren zijn VS'en en PA's aan het werk op verschillende spoedposten in het land. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Hun inzet biedt perspectief voor het toegankelijk en betaalbaar houden van de zorg. Lees verder.

Deel deze pagina: