VS of PA opleiden
Wat is het probleem in uw praktijk of op uw huisartsenpost? Wat wilt u met de inzet van een VS of PA bereiken? Is dit de goede functie om uw probleem op te lossen? Of hebt u toch meer aan een POH of praktijkmanager?
Denk goed na over het probleem en het doel dat u wilt bereiken. Taakherschikking en taakdelegatie gaan om het inzetten van de juiste deskundigheid bij een hulpvraag. Maar ook eHealth, ICT en het optimaliseren van werkprocessen kunnen helpen. Er zijn altijd meer oplossingen voor een probleem.
VS of PA?
Bedenk eerst welke zorgvragen en medische taken de VS of PA van de huisarts gaat overnemen. Zijn er nog andere werkzaamheden die u wilt overdragen? Bijvoorbeeld de zorg voor kwetsbare ouderen, managementtaken of contacten instanties in de wijk. Vervolgens maakt u een keuze voor de VS of PA.
Maak een plan
Beantwoord de vijf vragen in de infographic en leg zo de basis voor een plan voor het opleiden en inzetten van een VS of PA. Alle stappen doorlopen? Dan kunt u gaan schrijven. In het format staat een indeling voor een projectplan. De 5 stappen komen hierin terug.
Informeer bij de hogeschool
De hbo masters tot VS en PA zijn duale opleidingen. Dat wil zeggen dat de student leren en werken combineert. De opleiding tot VS duurt 2 jaar die van de PA 2,5 jaar. Meer weten? Verschillende hogescholen in ons land bieden de masters aan.
U bent werkgever
De VS of PA is tijdens de opleiding in dienst bij een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum of huisartsenpost voor minimaal 32 uur per week. Werkgever en werknemer maken afspraken over het salaris tijdens de opleiding. Dit ligt niet vast in de cao Huisartsenzorg . Gemaakte afspraken legt u vast in een leerarbeidsovereenkomst (LAO).
Huisarts en post leiden samen op
Bent u huisarts en wilt u een VS of PA opleiden maar ziet u op tegen het werkgeverschap? Informeer eens bij de huisartsenpost in uw regio naar de mogelijkheden. Steeds meer posten willen samen met huisartsen een VS of PA opleiden. Meestal neemt dan de huisartsenpost het werkgeverschap op zich.
Werkgeverssubsidie
Huisartsenpraktijken of huisartsenposten die werkgever zijn van een VS op PA in opleiding kunnen aanspraak maken op een subsidieregeling. Informeer hiernaar bij de hogeschool of kijk op hun website.
Na opleiding
De huisartsenzorg heeft de cao Huisartsenzorg. De functie van de VS en PA is ingedeeld in de cao Huisartsenzorg: schaal 9 of 10. In de huisartsenpraktijk spreken werkgever en VS of PA samen de hoogte van het salaris af.
Op de pagina VS of PA financieren is meer te lezen over de mogelijkheden om de VS en PA in de huisartsenzorg te bekostigen na de opleiding
Bekijk in de video hoe een VS of PA in opleiding gefinancierd kan worden in de huisartsenzorg. De presentatie hiervan is te gebruiken als naslagwerk.
Wij hebben voor u een format gemaakt om uw begroting te maken voor de PA in opleiding. Een handig hulpmiddel.
Wij hebben voor u een format gemaakt om uw begroting te maken voor de VS in opleiding. Een handig hulpmiddel.
Wij hebben nu voor u de belangrijkste vragen die u zichzelf moet stellen op een rij gezet. De vragen helpen u bij het maken van keuzes.
Gaat u vanaf september een VS of PA opleiden? Dan zijn er tal van zaken die u moet regelen.
Gaat u een VS opleiden? Bespreek dan de handreiking leerwerkplekken met de hogeschool en vul voorafgaand aan de start van de opleiding het leerwerkplan in.
Gaat u een PA opleiden? Bespreek dan de handreiking leerwerkplekken met de hogeschool en vul voorafgaand aan de start van de opleiding het leerwerkplan in.