Suïcidepreventie gatekeeper

Datum:
dinsdag 19 november 2024
Tijdstip:
16.30 - 21.15 uur (ontvangst vanaf 16.15 uur, tussendoor warme maaltijd)
Locatie:
Gebouw Strijp-Z, Tilburgseweg-West 100, 5652 NP Eindhoven
Accreditatie:
4 Punten (KABIZ)
Tarief:
€ 235,00

Tijdens uw werk, maar ook privé, kunt u mensen ontmoeten die (mogelijk) suïcidale gedachten hebben. In deze training leert u hoe u deze gedachten bespreekbaar maakt en de ander kunt stimuleren om hulp te zoeken.

Iedereen die een persoon met (mogelijke) suïcidale gedachten in zijn omgeving heeft of kan tegenkomen, kan gatekeeper zijn. U dus ook. Een gatekeeper, letterlijk ‘poortwachter’, verwijst naar de sleutelrol die u kunt vervullen voor iemand die zodanig klem zit in zijn gedachten dat hij het leven niet meer ziet zitten. Uit onderzoek en ervaring blijkt dat mensen met suïcidale gedachten er vaak niet over praten en niet snel hulp zoeken. Terwijl we ook weten dat praten over deze gedachten juist helpt en oplucht. Als gatekeeper kunt u helpen om de gedachten over zelfmoord bespreekbaar te maken zonder in de rol van behandelaar te kruipen.

De training is een gespreksvaardighedentraining en bestaat voor een groot deel uit oefenen in tweetallen. De theorie en oefeningen sluiten aan bij herkenbare situaties uit de praktijk.

Wat mag u verwachten?

  • Delen van ervaringen met zelfmoord;
  • bespreken voorkennis van zelfmoord;
  • oefenen van gespreksvaardigheden;
  • interactieve kennisoverdracht over suïcidaliteit;
  • bespreken van verwijsmogelijkheden.

Trainers: 113 Zelfmoord preventie

Deel deze pagina: