Congres voor doktersassistenten

Datum:
donderdag 26 september 2024
Tijdstip:
09.15 - 16.50 uur
Locatie:
Aristo meeting center, Vestdijk 30, 5611 CC Eindhoven
Accreditatie:
6 punten (KABIZ)
Tarief:
€ 275,00

08.30 – 09.15 uur    Ontvangst en registratie
09.15 – 09.25 uur    Opening en inleiding

09.25 – 10.20 uur
Plenair: Hoofd Stuk
De gevolgen van hersenletsel zijn niet altijd direct zichtbaar. We nemen u mee in een intiem portret van Lieke Anna waarin zij worstelt met de impact die haar moeder ervaart na een hersenbloeding. Hierin wordt duidelijk dat Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) vaak verstrekkende gevolgen heeft voor de patiënt en omgeving. Wat is NAH precies en waar lopen patiënten en hun naasten tegenaan? Waar kun je als patiënt of naaste terecht met vragen? En wat kan de rol van de doktersassistent zijn?
Lieke Anna Haertjes, kunstenaar en dochter

10.30 – 11.25 uur
Parallelsessies – ronde 1

Hospitality in de praktijk
Ervaar de praktijk als nooit tevoren met deze interactieve workshop! Stelt u zich eens voor: het is zo’n typische, drukke dag en alles lijkt stroef te verlopen. Hoe kunt u dit omkeren? Leer meer over de effecten die een gastvrije benadering en aandacht voor de patiënt kunnen hebben. Word u bewust van de invloed die uw eigen gedrag heeft op het contact met patiënten. Tijdens dit regietheater hebt u de touwtjes in handen om de situatie te beïnvloeden en te zien wat er gebeurt. Klaar voor een boeiende ervaring die uw professionele vaardigheden naar een hoger niveau tilt?
Vera van Kampen, trainer, en Ans Winkel, trainingsacteur

Fluitend naar het werk
Wilt u lichtheid brengen in de werkdag en tegelijkertijd effectief communiceren met patiënten? Huisarts Eric Cremers laat zien hoe waardevol humor kan zijn als instrument om uw werkplezier te vergroten en tegelijkertijd een positieve uitwerking te hebben op uw patiënten. Maar is humor wel geschikt voor iedereen? Met praktische tips en voorbeelden helpt hij om de juiste balans te vinden en humor op een professionele en empathische manier toe te passen.
Eric Cremers, huisarts, trainer en ‘Dokter Bob’

11.25 – 11.50 uur    Koffiepauze
11.50 – 12.45 uur    Parallelsessies - ronde 2
12.45 – 13.35 uur    Lunchpauze

13.35 – 14.30 uur
Parallelsessies - ronde 3

Je gewicht in de schaal leggen
Wat kunt u als doktersassistent vragen en bespreken met patiënten met overgewicht? Bent u zich er steeds van bewust dat leefstijl van invloed kan zijn bij het ontstaan en de progressie van overgewicht en chronische ziekten? Laat u bijpraten over de principes van gecombineerde leefstijlinterventies (GLI), die zich richten op veranderingen in voeding, lichaamsbeweging, gedrag en psychosociale factoren. En maak deel uit van de samenwerking tussen verschillende zorgverleners bij het leveren van een geïntegreerde zorgaanpak voor patiënten met overgewicht en obesitas.
Jeroen Lammers, cardioloog en leefstijlarts Elkerliek ziekenhuis

Aandacht voor laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden
De sleutel tot effectieve communicatie en zorg voor álle patiënten hebt u zelf in handen! Vergroot uw kennis en vaardigheden in het herkennen en ondersteunen van laaggeletterde patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Wat is het? Komt het veel voor? En waarom is kennis hierover belangrijk? Herken, signaleer en leer hoe u mondelinge en schriftelijke communicatie kunt aanpassen. Ondersteund met veel voorbeelden die u niet snel zult vergeten.
Marjan Mensinga, POH-GGZ en trainer bij Pharos
 
14.30 – 14.55 uur   Koffiepauze
14.55 – 15.50 uur  Parallelsessie - ronde 4

15.55 – 16.50 uur
Plenair: In de war
Theatersessie waarin do's en dont's bij de omgang met verwarde patiënten aan bod komen. Leer vroege signalen tijdig te herkennen en bied de juiste ondersteuning zonder oordeel. Haal praktische tips op voor het kalmeren van de patiënt en voorkom escalatie.
Jan van der Hammen, trainer en acteur en Elles van Velzen, trainingsacteur

16.50 uur Gelegenheid tot napraten

Deel deze pagina: