Ook in de spoedzorg
Wat doen een VS en een PA?

Op de huisartsenpost

Op steeds meer huisartsenposten werkt een VS of PA. Net als een huisarts behandelen ze 's avonds en in het weekend spoedeisende zorgvragen. Uit onderzoek blijkt dat de VS en PA deskundig zijn en patiënten tevreden over de zorg die ze krijgen.

De VS en PA behandelen spoedeisende klachten die veel voorkomen zoals klachten aan:

  • bewegingsapparaat
  • huid
  • keel, neus oor

Drie verschillen

Werken op een huisartsenpost is anders dan in een huisartsenpraktijk:

  1. Andere werktijden. Een huisartsenpost is open 's avonds, 's nachts en in het weekend. Een huisartsenpraktijk daarentegen door de week van 8.00 en 17.00 uur.
  2. Onbekende patiënt. Op een post kent u de patiënt niet, in een huisartsenpraktijk meestal wel.
  3. Wisselend team. In een huisartsenpraktijk werkt een vast team dat elkaar kent. Dat geldt niet voor de huisartsenpost. Iedere dienst werken er andere personen die elkaar vaak niet of nauwelijks kennen.

Verminderen werkdruk

Huisartsenposten zien in de VS en PA een oplossing om de werkdruk te verlagen. Ze leiden samen met huisartsen in de regio op. Na de opleiding werkt de VS of PA bijvoorbeeld 8 uur per week op de post en 24 uur overdag in een praktijk. De afwisseling van spoedzorg en reguliere huisartsenzorg is voor velen een aantrekkelijke combinatie.

Keuze VS of PA

Zowel de VS als de PA zijn in te zetten op een huisartsenpost. Beiden behandelen zelfstandig klachten die veel voorkomen in de spoedzorg. Organisaties maken vaak een keuze: VS óf PA. Maar dat hoeft niet. VS en PA kunnen ook samen in een team.

Onderzoek

Radboudumc IQ healthcare en KOH deden samen met Huisarstenposten Oost-Brabant en de Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD) onderzoek naar de inzet van de PA (in Emmen) en de VS (in Eindhoven) op de huisartsenpost. Lees de onderzoeken hieronder. Tip: de kernboodschappen staan vooraan in het rapport.

VS op de spoedpost
PA op de spoedpost
Kan dat? Een team met 2 VS'en en 2 huisartsen
VS & PA verlagen werkdruk op de post voor de huisarts
Deel deze pagina: