Kindermishandeling
Werkt u in een huisartsenpraktijk in Zuidoost-Brabant? Dan kunt u het inschrijfgeld tot drie weken na afloop van deze nascholing declareren bij FAZOB.
Naar schatting zijn elk jaar bijna 119.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld. Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Verwaarlozing valt er bijvoorbeeld ook onder.
Kindermishandeling komt vaak voor in de huiselijke kring. Door bijvoorbeeld de ouders of verzorgers van het kind. Het kan gaan om opzettelijke mishandeling, maar ook als ouders of verzorgers de zorg niet meer aankunnen, kan hun gedrag ontsporen met mishandeling tot gevolg.
Iedere zorgverlener die mishandeling vermoedt, is verplicht om de meldcode kindermishandeling te gebruiken. Dat geldt ook voor u als doktersassistent. Ziet u een verdachte blauwe plek of brandwond terwijl u een wrat aanstipt? Dan moet u in actie komen. De vijf stappen die u moet zetten, staan in de meldcode.
Een nascholing met een aangrijpend en pijnlijk onderwerp. Maar wel een die u niet mag missen. Omdat u waarschijnlijk niet veel te maken krijgt met mishandeling is het juist extra belangrijk om uw kennis op te frissen. U wilt toch ook dat een kind zo snel mogelijk de hulp krijgt die het nodig heeft?
Na afloop van deze nascholing:
- kent u verschillende vormen van mishandeling;
- herkent u de signalen en kunt die interpreteren;
- weet u wat beschermende- en belemmerende factoren zijn bij ouder en kind;
- kunt u werken volgens de meldcode kindermishandeling;
- hebt u een aantal tips hoe u feitelijke signalen kunt bespreken met ouders;
- begrijpt u wat de begrippen ouderschap, voogdij en gezag inhouden.
Trainers: Aandachtsfunctionaris kindermishandeling en Ambulanceverpleegkundige/casemanager CSG (beiden werkzaam bij de GGD Brabant-Zuidoost)