Sandwichdag 'Als bewegen niet vanzelf gaat'
gebruik uw kortingscode wanneer u nog recht hebt op gratis deelname
PROGRAMMA
08.30 - 09.00 uur Ontvangst en registratie
09.00 - 09.10 uur Opening en inleiding
09.10 - 10.10 uur
Plenair: Als het te laat is om te voorkomen
Artrose is bij iedereen bekend, iedereen zal er op een of andere manier mee te maken hebben. Maar het is meer dan gewoon slijtage. Het RIVM verwacht dat het aantal mensen met artrose in Nederland in 2040 2,5 miljoen zal zijn. Maar wat is artrose nou precies? En we weten dat bewegen goed is voor een mens, maar waarom is bewegen ook goed mét artrose? En hoe kun je dit het beste aan jouw patiënten uitleggen?
Peter van Erp, huisarts, Harm Boons en Hub Noten, orthopedisch chirurgen Elkerliek ziekenhuis
10.15 - 11.10 uur
Parallelsessies - ronde 1 (keuze niet nodig)
Op gespannen voet
Vind jij ‘de voet’ in de spreekkamer soms ook lastig? Toch zien je als zorgverlener vaak voetproblemen en bepaalt de voet hoe goed iemand kan bewegen. Hoe kun je voetklachten eigenlijk goed herkennen? Is het een mortonse neuroom of een metatarsalgie? Wat doe je nu precies met die fasciitis plantaris als deze maar blijft aanhouden? En met een hallux valgus? Maar ook: wat je beter niet doet bij voetklachten. Wanneer verwijs je naar de orthopeed, wanneer naar de podotherapeut en wanneer juist niet?
Nadine den Haan, huisarts en Thijn Fuchs, orthopedisch chirurg Catharina ziekenhuis, MMC en Equipe Zorgbedrijven
De taal van pijn
Weet jij hoe de belevingswereld er uit ziet van een patiënt die dagelijks pijn ervaart, al talloze specialisten heeft bezocht en geen baat heeft bij paramedische behandeling of pijnstillers? Update in deze sessie je kennis over de verschillende soorten pijn en hoe deze ontstaan. Word je bewust van de invloed die jij als huisarts kunt uitoefenen op de pijnbeleving van de patiënt, ook in 10, 15, of 20 minuten. Ga met meer vertrouwen en enthousiasme in gesprek met patiënten met klachten zoals chronische rugpijn of fibromyalgie.
Myrthe Pastoors, huisarts en Willemijn van Rooij, revalidatie-arts Libra
11.10 – 11.40 uur Koffiepauze
11.45 – 12.40 uur Parallelsessies - ronde 2 (keuze niet nodig)
12.40 – 13.30 uur Lunchpauze
13.30 – 14.25 uur
Parallelsessies - ronde 3 (kies 2 uit 3)
Parkinson in beweging
De ziekte van Parkinson wordt vaak herkend aan zijn tremoren. Maar niet alle tremoren zijn Parkinson. Hoe maak je als huisarts onderscheid tussen de verschillende types tremoren? Wanneer is het pluis en wanneer niet? En welke behandeling kun je de patiënt als huisarts bieden in de dagelijkse praktijk? En wanneer verwijs je door? Wat is je rol als huisarts bij de gevorderde Parkinson-patiënt die medisch uitbehandeld is bij de neuroloog en weer wordt overgedragen aan de eerstelijn? Welke rol ligt bij de huisarts en hoe werk je samen met de specialist ouderengeneeskunde? Wat kun je in deze fase nog bijdragen, en hoe?
Merijn Godefrooij, huisarts en Suzanne Tiggelman-Nijhof, specialist ouderengeneeskunde
Voeding stuurt, beweging helpt
Voeding speelt een cruciale rol in de gezondheid, juist als bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Wat adviseer je patiënten die dagelijks calorieën tellen? Wat is voedingswaarde eigenlijk en hoe kan deze bijdragen aan vitaliteit? En hoe kun je voedingskeuze praktisch toepasbaar maken?
Dillys van Vliet, huisarts en Hans van Kuijk, sport- en leefstijlarts Anna Ziekenhuis
Sporten… ik word al moe als ik er aan denk
Bewegen is belangrijk! Dat weten we allemaal, maar is voor sommigen niet vanzelfsprekend. Bij die patiënten maakt bewegen geen vast onderdeel uit van de leefstijl. Hoe kun je nu juist die patiënt in de spreekkamer enthousiast maken om meer te gaan bewegen? Leer meer over hoe je dit gesprek kunt aangaan in de spreekkamer, zodat je daadwerkelijk het verschil kan maken voor de patiënt. Met praktische en concrete handvatten die je direct de volgende dag al kunt gebruiken.
Alexandra Mannaerts, huisarts en Lieke Bloemendal, sportpsycholoog
14.30 - 15.25 uur Parallelsessies - ronde 4 (kies 2 uit 3)
15.25 – 15.50 uur Koffiepauze
15.50 - 16.35 uur
Plenair: Van Fit4Surgery naar Fit4Life
Hoe je patiënt in beweging komt en hoe j als huisarts in beweging blijft
Hoe kun je de urgentie van preoperatieve fitheid omzetten naar een duurzame leefstijl voor het leven? Stefan van Rooijen, huisarts, neemt je mee van praktische strategieën tot eenvoudige stappen om zowel je patiënt als jezelf in beweging te brengen. En te houden!
16.35 uur Gelegenheid tot napraten
Mede mogelijk gemaakt door:
Boehringer Ingelheim, Equipe Zorgbedrijven en Galderma