Oorpijn | otitis media acuta
U heeft er vast weleens mee te maken gehad. Een sluimerend beloop of plots midden in de nacht wakker worden. Het kan iedereen treffen. Oorpijn staat dan ook hoog in de top tien van veelvoorkomende klachten in de huisartsenpraktijk.
Een middenoorontsteking, otitis media acuta (OMA) valt binnen dit spectrum. Hoe vraagt u de klacht oorpijn uit, verricht u lichamelijk onderzoek en werkt u toe naar een passende diagnose, specifiek OMA? Welke keuzes zijn belangrijk in het beleid en hoe identificeert u alarmsymptomen en verwijscriteria? En waar moet u allemaal rekening mee houden?
Doelstelling
Deze e-learning geeft u inzicht in de huisartsgeneeskundige zorgverlening bij een patiënt met de klacht oorpijn, specifiek otitis media acuta. Dit in samenwerking met patiënt, diens naasten en andere zorgprofessionals.
Aan bod komt:
- De epidemiologie en incidentie van oorpijn;
- De vraagverheldering/anamnese bij de klacht oorpijn;
- Het klinisch redeneerproces, waaronder lichamelijk onderzoek en diagnostiek bij de klacht oorpijn;
- Het beleid bij OMA en rapportage in het HIS.
Doelgroep
Bent u een VS, PA, vios, student PA, basisarts of huisarts in opleiding die net werkzaam is, of gaat werken, in de huisartsenzorg? Deze e-learning is speciaal voor u ontwikkeld.
Bent u als VS, PA of huisarts al langer werkzaam in de huisartsenzorg? En wilt u uw kennis weer eens opfrissen over oorpijn? Ook dan is deze e-learning interessant voor u.