Onderwerpen

Je volgt tijdens het congres voor doktersassistenten alle sessies en hoeft dus geen keuze te maken. Wel zo gemakkelijk!

Ochtend

Plenair

Patiënten met pijn... Kan het endometriose zijn?

Chronische bekkenpijn, pijnlijke menstruaties, pijn bij seks en onvruchtbaarheid, en dat allemaal door endometriose?

Parallelsessie 1

Prikkelbare darmsyndroom

Buikkrampen, opgezet gevoel in de buik en obstipatie kunnen wijzen op het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Zeker als de klachten vaak lange tijd bestaan en er geen oorzaak is. Welke adviezen geef je? En hoe onderscheid je PDS van ziekten al Crohn, colitis ulcerosa, coeliakie of een maligniteit?

Parallelsessie 2

De acute buik

Je krijgt dagelijks vragen van patiënten met buikpijn. Wanneer gaat het om acute buikpijn en welke vragen stel je om daarachter te komen? Maak je een afspraak of kan het nog even wachten? En als het gaat om een snijdende, scheurende pijn? Wanneer is het levensbedreigend? Je leert wat je moet vragen om een juiste beslissing te nemen. En als een zwangere vrouw belt met buikpijn, denk je dan HELLP?

Middag

Parallelsessie 3

Buikpijn bij kinderen

Je kent het wel: een zesjarige die buikpijn heeft maar uiteindelijk ergens bang voor blijkt te zijn. Wanneer is er bij kinderen echt iets aan de hand en wanneer gaat het om functionele buikpijn? Adviseer je ouders wel eens om een buikpijndagboek bij te houden als de klachten blijven? En ‘help, mijn kind plast nog in bed’. Welke tips kun je ouders geven?

Parallelsessie 4

Buikpijn bij volwassen

Welke vragen stel je? Welke adviezen geef je bij braken, diarree en obstipatie? Wat doe je als een patiënt vertelt dat hij helderrood bloedverlies heeft bij de ontlasting? “Ik heb zo’n last van mijn maag. Kan ik weer omeprazol krijgen?” Hoe vaak mag je deze herhalen? Weet welke factoren een rol spelen bij maagklachten en ken de adviezen die je kunt geven.

Plenair

De impact van overvoeding op levergezondheid

NASH: de stille, veel voorkomende leverziekte van de Westerse wereld. Mechanismen, diagnostiek en behandelstrategieën.