Laaggeletterdheid: een onzichtbaar gezondheidsrisico

Stel je eens voor dat je in de spreekkamer zit, maar de uitleg van de huisarts of praktijkondersteuner niet goed begrijpt... Sta je als zorgverlener voldoende stil bij deze mogelijkheid? Je denkt misschien dat een patiënt onverschillig is of niet gemotiveerd voor een behandeling. Het onderliggende probleem is echter dat meer patiënten dan dat we denken de uitleg niet begrijpen, met alle gevolgen van dien.

Laaggeletterdheid, en daarmee gepaard gaande beperkte gezondheidsvaardigheden, vormen een serieuze barrière tussen zorgverleners en patiënten. Daarom is het zo belangrijk te weten wie ‘onze’ laaggeletterde patiënten zijn en hoe we hen beter kunnen ondersteunen. Dit verhoogt de therapietrouw en zelfredzaamheid van patiënten én vermindert het aantal no-shows en verlicht de druk op de praktijk.

Dit onderwerp stond centraal tijdens het webinar, ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Praktijkmanagers (NVvPM), Vilans: Kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning en KOH, met steun van het Fonds Achterstandswijken Zuidoost Brabant (FAZOB).

In dit gratis terug te kijken webinar komt aan bod:

  • Waarom is aandacht voor laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden nodig?
  • Omvang laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigen, en jouw praktijk?
  • Wat hoorden en merkten wij in de praktijk?
  • Wat weten we al?
  • Wat lukt deze mensen moeilijk tot niet?
  • Hoe aan de slag met zelfmanagement en gezondheidsvaardigheden? Wat helpt?
  • Wat leren we van vier huisartspraktijken?

Sprekers

  • Jeanny Engels, senior adviseur bij Vilans, kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning, met specifieke expertise op het gebied van zelfmanagement en gezondheidsvaardigheden in de huisartsenpraktijk.
  • Klara Knapen, voorzitter NVvPM

Voor steun van het Achterstandsfonds in regio Zuidoost Brabant: https://stichtingkoh.nl/fazob.

Klik hier om het webinar direct terug te kijken!

Fonds Achterstandwijken Zuidoost-Brabant (FAZOB)

FAZOB heeft als doel het bevorderen van zorg en ondersteuning op maat aan laaggeletterden en mensen met beperkte gezondheidsvaardig­heden. Met deze doelgroepen voor ogen draagt FAZOB bij aan financiering van initiatieven die zich richten op het verkleinen van gezondheidsverschillen, het verbeteren van de kwaliteit van zorg, het verbeteren van praktijkvoering en het vergroten van deskundigheid van zorgprofessionals.

Simpele taal in de spreekkamer