VS & PA Congres

Doelgroep:
VS, PA en HA
Datum:
woensdag 12 juni 2024
Tijdstip:
09.00 - 17.05 uur
Locatie:
Eenhoorn Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 2, 3818 LH Amersfoort
Accreditatie:
6 punten (VSR, NAPA, KNMG)
Tarief:
€ 240,00 | Abonnementhouder (vroegboekkorting tm 1 april 2024, daarna €265,00)
€ 270,00 | Niet-abonnementhouder (vroegboekkorting tm 1 april 2024, daarna €295,00)

08.15 - 09.00 uur | Ontvangst en registratie
09.00 - 09.15 uur | Opening en inleiding
09.15 - 10.15 uur | Plenaire lezing

Denk aan hersenletsel
In Nederland leven ongeveer 650.000 mensen dagelijks met de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel. Een aantal van hen komt daarvoor met – soms vage – klachten bij u op het spreekuur. Hoe weet u dat de patiënt geen burn-out heeft of een arbeidsconflict, maar wellicht kampt met de naweeën van een beroerte of val van zijn fiets, een aantal maanden eerder?

Een plenaire sessie over het herkennen en erkennen van hersenletsel in de praktijk.
Caroline van Heugten, Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Maastricht

10.20  - 11.20 uur | Workshopronde 1 (kies 1 uit 3)

1.       Alle kleuren van de regenboog, gender diversiteit in de gezondheidszorg
Vul niet teveel in en veronderstel niet teveel. Dat lijkt vanzelfsprekend in uw werk. Maar onbewuste vooroordelen en aannames hebben we allemaal, ook binnen de gezondheidszorg. Het is nog niet zo eenvoudig om sensitieve zorg te bieden met een focus op het open bespreken van diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie. Want hoe pakt u dit gesprek aan? Wat vraagt u wel en wat juist niet? Wat kunt u betekenen in de zoektocht van uw patiënt? De spreker verheldert begrippen en afkortingen en geeft u handvatten en aandachtspunten voor de begeleiding van uw patiënten
Jip Bouwens, onderzoeker en docent ‘Treat it Queer’

2.       Kinderorthopedie: pluis of niet pluis
“Heeft mijn kind platvoeten?”, “Staan zijn benen niet te ver uit elkaar?”, “Is mijn dochter niet te stijf en waarom valt zij steeds?” In een interactieve setting wordt casuïstiek besproken met de vraag: is dit nog normaal of niet? En als het niet normaal is wat dan?
Sprekersnaam volgt

3.       Acute cardiovasculaire problemen bij ouderen
Wat zijn de meest voorkomende acute cardiovasculaire problemen bij ouderen? Kun jij de (alarm)symptomen onderscheiden die duiden op een angina pectoris, acuut hartinfarct, hart- en nierfalen, PAV en atriumfibrilleren? En wanneer is iets acuut?
Een workshop over het herkennen, onderscheiden en diagnosticeren van acute cardiale klachten bij ouderen.
Sprekersnaam volgt

11.20 – 11.45 uur | Koffietijd
11.45 – 12.45 uur | Workshopronde 2 (kies 1 uit 3)
12.45 – 13.35 uur | Lunchtijd 
13.35 – 14.35 uur | Workshopronde 3 (kies 1 uit 3)

4.       De overgang: hormonen of toch maar niet?
(H)erkent u overgangsklachten op uw spreekuur? Hoe zit dat ook alweer fysiologisch gezien?
Wat weet u van hormonale substitutie therapie (HRT) en de voor- en nadelen hiervan? En wat kunt u betekenen voor vrouwen die alleen in aanmerking komen voor niet-hormonale therapie? Laat u bijpraten over wat u kunt bieden aan begeleiding van overgangsklachten volgens de huidige stand van zaken.
Sprekersnaam volgt

5.       Proctologie- en bekkenbodemproblematiek
U ziet regelmatig patiënten met proctologische problematiek of bekkenbodemafwijkingen op het spreekuur. Veel van deze klachten zijn met relatief eenvoudige interventies te verhelpen. En hoewel er bij anale aandoeningen met name aan hemorroïden en fissuren wordt gedacht, bestaat er een heel scala aan proctologische- en bekkenbodemaandoeningen. Daarom is een goede diagnose van belang zodat u beter in staat bent om de verschillende aandoeningen te onderscheiden en uw patiënt optimaal te behandelen in de eigen praktijk.
Edgar Furnée, algemeen en colorectaal chirurg UMCG / Keizer Kliniek Assen

6.       Haar- en nagelziekten
De patiënt komt zelden bij u met een nagelafwijking als hoofdklacht. Desondanks komen nagelafwijkingen veel voor. Herkent u de fysiologische, ortho-ergische en traumatische nagelafwijkingen? Welke nagelafwijkingen zien we bij eczeem, psoriasis en alopecia areata? Advies, diagnostiek of verwijzen?
Sprekersnaam volgt.

14.35 - 15.00 uur | Koffiepauze
15.00 - 16.00 uur | Workshopronde 4 (kies 1 uit 3)
16.05 - 17.05 uur | Plenair

Pubers achter de schermen
Een lezing die humoristisch én serieus is. Waarom vinden veel pubers het zo lastig om een gamecontroller weg te leggen en af te schakelen van social media? Wat zijn de gevaren en wat zijn de voordelen? Op een boeiende manier krijgt u een kijkje in het brein van een puber en wordt u meegenomen in de belevingswereld van een puber en hun omgeving. Deze lezing gaat over wat gamen en social media met pubers doen, en over wanneer ouders zich terecht én onterecht zorgen maken.
Aletta Smits, hoofddocent en onderzoeker Hogeschool Utrecht

17.05 - 17.45 uur | Gelegenheid tot napraten