Lezing | Proactieve zorgplanning: waarom en hoe doe je dat?

Doelgroep:
verpleegkundigen, verzorgenden, huisartsen, geestelijk verzorgers, POH, zorgtrajectbegeleiders, verpleegkundig specialisten en andere zorgprofessionals
Datum:
donderdag 20 juni 2024
Tijdstip:
19.00-21.45 uur (ontvangst en registratie vanaf 18.45 uur)
Locatie:
Seats2Meet, Torenallee 24, Eindhoven
Duur:
3 uur
Accreditatie:
alleen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Is aangevraagd bij V&VN en NVvPO voor 3 punten
Tarief:
€ 25,00

Proactieve zorgplanning: waarom en hoe doe je dat? Praten over het levenseinde

Deze voorbeelden herken je vast: Iemand heeft de diagnose kanker, alzheimer of hartfalen gekregen. Bij de ene persoon vertelt de arts dat de palliatieve fase is aangebroken, bij de ander komt die boodschap pas kort voor het overlijden (echt binnen). Bij de een is het proactieve zorggesprek over de laatste levensfase heel eenvoudig, een ander stopt dit onderwerp het liefst zo ver mogelijk weg en zwijgt.

Jij speelt een belangrijke rol in het proces dat de palliatieve patiënt doormaakt. Als zorgverlener wil je graag op tijd praten over wensen in de laatste levensfase zodat je je zorg en behandeling daar goed op kunt afstemmen. Maar hoe doe je dat? Wacht je af tot de patiënt er zelf over begint? Geef je hem of haar een liefdevol duwtje in de rug of een even liefdevol schopje onder het achterste? En als het niet lukt durf je het dan ook los te laten?

Tijdens deze lezing maak je kennis met verschillende communicatiestijlen die je kunt inzetten als je gaat praten over levenswensen, behandelwensen en -grenzen. Deze stijlen pas je waarschijnlijk al automatisch toe. Je gaat op zoek naar hoe jij als zorgverlener het gesprek over wensen in de laatste levensfase zo kansrijk mogelijk kunt laten verlopen.

Na afloop heb je:

  • zicht op patronen in de manier waarop mensen zich verhouden tot hun eigen sterven(sproces). En ook welke invloed dat heeft op de communicatie.
  • handvatten om het gesprek over wensen in de laatste levensfase op te starten;
  • handvatten voor een open dialoog over de laatste levensfase.

Docent: Bert Buizert van Stichting STEM