KOH congres 'Varia'

Datum:
woensdag 23 november 2022
Tijdstip:
09.00 - 16.30 uur (ontvangst vanaf 08.30 uur)
Locatie:
Eindhoven
Accreditatie:
6 punten (ABC1, VSR en NAPA)
Tarief:
€ 240,00 | Abonnementhouder (tip: gebruik uw kortingscode wanneer u nog recht hebt op gratis deelname)
€ 270,00 | Geen abonnementhouder

Een congres voor huisarts, verpleegkundig specialist en physician assistant

U volgt het hele programma en maakt geen keuze in de onderwerpen.

Gendersensitieve huisartsgeneeskunde
“Als gendersensitieve geneeskunde het einddoel is, zijn we nog niet eens halverwege”, stelt Prof. dr. Toine Lagro-Janssen. Ze vertaalt kennis naar de praktijk en helpt huisartsen geneeskundige kennis over verschillen tussen vrouwen en mannen toe te passen. Laat u inspireren.

Zachte botten, harde actie
Leeftijd, ondergewicht, verhoogd valrisico en een ouder met een heupfractuur zijn de belangrijkste risicofactoren voor een eerste fractuur. Hoe kan de huisarts zijn patiënten ‘at risk’ vroeg herkennen? Huisarts en osteoporose-expert Luc Maartens deelt tips, eyeopeners en valkuilen. ‘Richt je op de top van de ijsberg.’ De uitgebreid vernieuwde NHG standaard ‘Fractuurpreventie’ vormt de leidraad.

Buikpijn bij kinderen Veel kinderen met buikpijn worden gezien door de huisarts. Aan de hand van herkenbare casuïstiek geeft MMC kinderarts Imke Bertrams een kennisboost. Ze neemt ons mee in de diagnostiek en behandeling van acute en chronische buikpijn bij kinderen. Wat is normaal, wat heeft uw aandacht nodig in de behandeling en wanneer en naar wie verwijzen?

Een been om op te staan
Helaas is het dagelijkse wandelingetje niet voldoende om de vorming van collateralen in het been te stimuleren. De behandeling van PAV bestaat uit CVRM, looptherapie en invasieve interventies. Wie, wat, waar, wanneer en hoe? Ilse Herfst, kaderhuisarts hart- en vaatziekten, geeft samen met een fysiotherapeut antwoord op deze praktische handvatten voor een goede diagnostiek en behandeling met patiënten met PAV.

E-health: waar let u op?
Hoe vaak verwijst u uw patiënt naar een gezondheidsapp of een website? Het aanbod is groot en kan uw advies en voorlichting in de spreekkamer ondersteunen en het zelfmanagement van de patiënt stimuleren. Helaas weten ze bij het National e-Health Living Lab (NeLL) dat er nog maar weinig hoogwaardig onderzoek is gedaan op dit aanbod en het aanbod is onoverzichtelijk. Dan maar niet toepassen? Of toch wel? Het NeLL geeft u praktische handvatten.
 
Schouder aan schouder 
Het schoudergebied is soms een complexe diagnostische alsmede therapeutische uitdaging. Robbert Collignon, huisarts en arts musculoskeletale geneeskunde gaat de uitdaging aan om u in vogelvlucht meer te leren over goede en efficiënte diagnostiek van schouderklachten, met een uitstapje naar de cervico brachialis. Wat stuurt u door en wat kunt u zelf doen (méér dan dat u denkt!)?

Diagnostische dilemma’s
Samen met de microbioloog gaan we op zoek naar snelle antwoorden op onze lastige vragen over diagnostische dilemma’s in de spreekkamer. Hebt u een voorbeeld van een diagnostisch dilemma? Laat het ons weten!

Deel deze pagina: