DA congres GGZ in de huisartsenpraktijk

Datum:
donderdag 29 september 2022
Tijdstip:
09.00 - 17.00 (ontvangst vanaf 8.15 uur)
Locatie:
Seats2Meet, Torenallee 24, 5617 BD Eindhoven
Accreditatie:
6 punten (KABIZ)
Tarief:
€ 225,00

GGZ in de huisartsenpraktijk

Dit congres is speciaal voor u op maat gemaakt om te leren van en aandacht te vragen voor de geestelijke gezondheid van de patiënten in de huisartsenzorg. Met de druk op de GGZ bezoeken zij steeds vaker de huisartsenpraktijk en u bent en blijft het eerste, en o zo belangrijke, aanspreekpunt. Dit congres, met veel aandacht voor de praktische toepasbaarheid voor de dag van morgen, is meer dan de moeite waard en wilt u niet missen.

08.15 - 09.00 uur: Ontvangst en registratie
09.00 - 09.15 uur: Opening en inleiding
09.15 - 10.00 uur: Plenaire lezing

De verwarde man

Met een levendige inkijk in de beleving van de "verwarde man" en zijn partner leert u meer over hoe een psychose zich kan ontwikkelen. U krijgt praktische communicatietips en u bent zich bewust van de aandacht die de naasten nodig hebben. Ervaringsdeskundigen Jeroen en Aukje staan ook stil bij de belangrijke rol van u in uw werk als doktersassistente en op welke signalen u alert moet zijn. Deze presentatie werd zeer goed beoordeeld op het Congres GGZ voor huisartsen.
Sprekers: Jeroen Zwaal, ervaringsdeskundige en -onder meer- coach, trainer ervaringsdeskundigheid en kunstenaar en Aukje Kerkhof, zangeres, actrice en theatermaker. 

10.00 - 11.00 uur: Workshopronde 1 (kies 2 uit 3)

Herhaalmedicatie – psychofarmaca
Patiënt belt op en vraagt om een herhaalrecept voor oxazepam. Wat vraagt u? Zijn hier afspraken over gemaakt in de huisartsenpraktijk? Of misschien wel per patiënt? We gaan in op de valkuilen van herhaalmedicatie en u weet na het volgen van deze workshop waar u alert op moet zijn. Ook staan we stil bij het afbouwen van psychofarmaca, waarbij de patiënt vaak nare bijwerkingen ervaart. Wat is normaal, wat hoort er niet bij en wanneer is een consult nodig?
Spreker: Mark Slager, leefstijlapotheker in Amersfoort

Verborgen verslavingen
De meeste patiënten met een verslaving zetten zelf niet de 1e stap om hulp te zoeken. Toch zullen ze zich bij u melden met andere klachten. U krijgt ook bezorgde ouders aan de telefoon over het game- of eetgedrag van een zoon of dochter. U speelt een belangrijke rol in de vroegsignalering. Waar kunt u op letten en wat kunt u alvast doen? Leer meer over de signalen die kunnen horen bij verborgen verslavingen.
Spreker: Daan Deenik, psycholoog SolutionS verslavingszorg en meer

Persoonlijkheidsstoornissen
Patiënten met persoonlijkheidsstoornissen zijn vaak een uitdaging. Feit is zeker dat de omgang met en behandeling van dergelijke patiënten soms bijzondere eisen stellen aan de huisartsenpraktijk. Wat zijn de meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen in een notendop, wat moet u ervan weten en wat valt in het bijzonder op? U kunt morgen al met nieuwe inzichten aan de slag met uw eigen moeilijke patiënten aan de telefoon, balie en in de behandelkamer.
Sprekers: Marjolein Krul en Nienke Gimbrère-van Iperen, huisartsen en actief bij het HoutenBeenTheater en Paul Reijnen, kinder- en jeugdpsychiater

11.00 - 11.30 uur: Koffiepauze
11.30 - 12.30 uur: Workshopronde 2
12.30 - 13.15 uur: Lunchpauze

13.15 - 14.15 uur: Workshopronde 3 (kies 2 uit 4)

Het verouderende brein
Als doktersassistent merkt u veranderingen in het brein bij ouderen al vroeg op, zonder dat u hier echt bij stil staat. Wat gebeurt er als het brein veroudert en hoe kunt u met de patiënt blijven mee denken? Wist u bijvoorbeeld dat het stellen van vragen aan patiënten met beginnende dementie vaak stress veroorzaakt? Een verassend leuke workshop met een grote mate van herkenbaarheid en uitkomsten die de volgende dag direct toepasbaar zijn.
Spreker: Jan van der Hammen, psychiatrisch verpleegkundige en consulent bij het Centrum voor consultatie en expertise in situaties van onbegrepen gedrag.

Slaapproblemen vragen om uw hulp
Er zijn veel mensen die vinden dat ze niet goed slapen. Veel patiënten vragen snel om een consult. Toch is dat lang niet altijd nodig en kunt u aan de telefoon in veel gevallen helpen met goede voorlichting. In deze praktische workshop leert u wat een normaal slaappatroon is en hoe dit verandert met het ouder worden. Ook weet u welke vragen u kunt stellen, welke voorlichting u kunt geven en wanneer er toch sprake is van een slaapstoornis.
Spreker: Merijn van de Laar, slaaptherapeut en adjunct-hoofd Huisartsopleiding Maastricht

Angst en paniek, je zult het maar hebben
Wat weet u van terugkerende angstige gedachten en paniekaanvallen? Leer meer over waarom die patiënt steeds opnieuw naar de huisartsenpraktijk belt voor een afspraak. Hoe herkent u wat de patiënt op dat moment nodig heeft? Een consult is namelijk lang niet altijd nodig. Wat kan helpen aan de telefoon, balie en in de behandelkamer en wat helpt vooral niet?
Spreker: Linda Jeekel, trainer, presentatrice ‘Out of the Box TV’ en ervaringsdeskundige

14.15 - 14.45 uur: Koffiepauze
14.45 - 15.45 uur : Workshopronde 4

15.45 - 16.45 uur: Plenair

Oploskoffie
Eva Nagel laat ons op indringende en begrijpelijke wijze zien wat de impact van suïcide voor de omgeving kan zijn en hoe belangrijk het is om het thema benaderbaar en bespreekbaar te maken. Oploskoffie, met liefde gemaakt.
Spreker: Eva Nagel, sociaal pedagogisch hulpverlener,  theatermaakster en ervaringsdeskundig

16.45 uur: Gelegenheid tot napraten

Deel deze pagina: