De kracht van het middel en de last van de uitwerking
De kracht van het middel - de last van de uitwerking
Hartkloppingen, onrustig, angstig, overmatig zweten, slaapproblemen. Klachten die u hoort aan de telefoon en tegenkomt in de spreekkamer. Het lichamelijk onderzoek levert geen bijzonderheden op. Afwachten en bij terugkerende klachten retour? Of hebt u een taboedoorbrekende vraag gesteld die van grote invloed kan zijn op uw verdere beleid?
Meld u aan voor deze gezamenlijke nascholing die op maat gemaakt is voor u en uw collega’s. Problematisch middelengebruik bij patiënten komt namelijk vaker voor in de huisartsenpraktijk dan we zouden denken. Patiënten kloppen niet vaak uit zichzelf aan bij de huisartsenpraktijk met de hulpvraag om middelengebruik te veranderen. Ze melden zich wel vaak bij u met indirecte signalen. Dat herkent u vast; de patiënt probeert het verborgen te houden, maar u vermoedt al langere tijd dat er meer aan de hand is. Misschien heeft de familie al bij u aan de bel getrokken, maar wat kunt u doen?
Als eerste aanspreekpunt kunt u met vroege opsporing, psycho-educatie en kortdurende interventies de ontwikkeling van een ernstige verslaving helpen voorkomen.
U volgt het programma afwisselend plenair en in subgroepen waarbij de inhoud aansluit bij uw eigen discipline. De volgende leerdoelen komen aan bod:
- Miauw, miauw… what’s new?
- Risicofactoren voor het ontwikkelen van een stoornis in het gebruik van middelen.
- Welke fysiologische uitwerking heeft drugs op het lichaam; relatie tussen klachten en middelengebruik.
- Vroeg signalering, en dan? Tips voor het triagegesprek en de consultvoering.
- Bezorgdheid vanuit de omgeving van de verslaafde: wat te doen en met welke juridische kaders dient u rekening te houden?
- Aarzeling in de motivatie bij patiënten om te stoppen
- Wanneer en naar wie verwijzen