Congres taakherschikking huisartsenzorg
‘Doen waar je goed in bent’
09.30 - 11.05 uur | Plenair - dagvoorzitter: Nadia Heinen, huisarts en stafarts KOH
Welkom en inleiding
Pieter van Wijk, voorzitter landelijke stuurgroep taakherschikking
De kracht van het team
Als meervoudig internationaal hockey kampioen en huisarts in opleiding weet Joyce Sombroek als geen ander hoe belangrijk de kracht van een team is. Want als je alle prijzen wilt winnen die er maar zijn, heb je een goede mindset en een sterk team nodig. Hoe je zo’n winnend team bouwt, legt Joyce met plezier uit. Ze is daarbij open over tegenslagen en geeft inzicht in drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Met een gezamenlijk doel, effectieve communicatie en wederzijds respect en begrip kom je tot de beste resultaten. Ook in de huisartsenzorg!
Joyce Sombroek, meervoudig internationaal hockeykampioen en huisarts in opleiding
Doen waar je goed in bent – taakherschikking in de huisartsenzorg
De assistente, POH, PVH, SOH, VS, PA en de Praktijkmanager; we zien steeds meer verschillende professionals werkzaam in het huisartsenteam. Wie doet wat en waarom? Hoe versterken ze elkaar, waar liggen kansen en wat zijn aandachtspunten? En wat betekent dat in de praktijk? We nemen u mee in de wereld van taakherschikking in de huisartsenzorg en gaan de vertaalslag maken van de theorie naar de praktijk.
Maud van Vlerken, projectleider taakherschikking KOH
11.25 - 12.50 uur | Parallelsessies (u volgt beide sessies)
Het skillmixinstrument
Hoeveel assistentes zet ik eigenlijk in ten opzichte van andere vergelijkbare praktijken? En hoe weet ik hoeveel personeel ik nodig heb over 5 jaar, gezien onze populatie en praktijkkenmerken?
NIVEL heeft met KOH het skillmixinstrument ontwikkeld. Een instrument dat elke huisartsenorganisatie -praktijk, post en zorggroep- kan invullen om spiegelinformatie te krijgen over de inzet van het eigen personeel nu en in de toekomst. Hoe werkt dit instrument? En wat kan het mij voor informatie geven? Onderzoeker Ronald Batenburg geeft korte uitleg over de ontwikkeling en uitkomsten van dit instrument en geeft een demonstratie.
Ronald Batenburg, programmaleider arbeids- en organisatievraagstukken in de gezondheidszorg - NIVEL
Een sterk wijknetwerk - op weg naar samenredzaamheid
Hoe kunnen professionals en inwoners goed samenwerken in de wijk? Hoe zorg je dat sociale netwerken vragen van inwoners kunnen opvangen, waarbij samenredzaamheid centraal staat? Samenwerken van burgers, zorg, welzijn, gemeenten en partijen uit andere sectoren is hierbij cruciaal. Dit vraagt ook om anders handelen van zowel burgers als professionals als beleidsmedewerkers.
Onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen vertellen over de aanpak én de resultaten van hun onderzoek en presenteren hun website met veel hulpmiddelen voor de praktijk.
Miranda Laurant, lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening - HAN
Geert Rutten, senior researcher Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening– HAN
13.35 - 14.00 uur | Plenair
Hoe moeilijk (of makkelijk?) is het om te veranderen
Hoe krijg je mensen mee in je plannen? In deze presentatie stelt Joris dat leiders het beste uit hun mensen naar boven halen, niet door ze te managen, niet door ze te leiden, maar door ze te inspireren. De enige manier om iemand iets laten doen is ervoor te zorgen dat diegene dat daadwerkelijk wil. De enige manier op aarde om mensen duurzaam te beïnvloeden is door te vragen wat zij willen en te laten zien hoe ze dat kunnen bereiken. Op luchtige en humoristische wijze geeft Joris inzichten en actietips om managers, opleiders en docenten te helpen hun mensen te inspireren tot hun volledige potentieel.
Joris Mencke
14.05 -16.00 uur | Parallelsessies (u volgt alle sessies)
De huisartsenpost
Het inzetten van personeel op de huisartsenpost vraagt een andere aanpak dan in de huisartsenpraktijk. Je hebt te maken met een ander soort organisatie met niet alleen maar eigen personeel. Hoe kun je nu wel nadenken over het herschikken van taken? En welke functionarissen kan je dan inzetten? Wat doen ze dan en hoe organiseer je dat eigenlijk? Niet onbelangrijk komt uiteraard ook aan bod hoe de samenwerking met alle andere medewerkers en huisartsen verloopt en is neergezet.
Thera de Haan - directeur huisartsenpost Midden-Holland
De dagpraktijk – Kleuren buiten de lijntjes
Fonkelzorg is een groep van betrokken huisartsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners en verpleegkundig specialisten die ernaar streven dat de zorg zich weer volledig kan richten op de patiënt. Denken buiten de gebaande paden is daarbij het sleutelwoord. Met vooral de gedachte om goede zorg voor de patiënt te leveren door professionals die doen waar ze goed in zijn. Hoe doet Fonkelzorg dat? Hoe zetten ze hun personeel optimaal in? En wat betekent dat voor het werkplezier?
Manager Robert Hazenveld brengt hun praktijkvoorbeeld voor het voetlicht en legt uit hoe je ook buiten de lijntjes heel mooi kunt kleuren.
Robert Hazenveld, manager Fonkelzorg
De VS en PA in de huisartsenzorg
De verpleegkundig specialist (VS) en physician assistant (PA) zijn in sommige huisartsenpraktijken en -posten niet meer weg te denken. Op andere plekken bestaat nog veel onbekendheid over deze professionals, wat ze kunnen, wat ze mogen en vooral wie ze zijn en wat ze doen! Daarom een kijkje in de keuken van een ervaren VS en PA, waarbij veel praktijkervaring aan bod komt van de eerste stappen als student tot vaste waarde in het huisartsenteam.
Anne Delahaije, VS en Quinten van den Driesschen, PA
16.05 - 17.00 uur | Plenair
Paneldiscussie
Welke ontwikkelingen zien koepelorganisaties op het gebied van taakherschikking en hoe dragen de verschillende organisaties bij om het huisartsenteam in haar kracht te zetten? In deze paneldiscussie gaan stakeholders in de huisartsenzorg onder leiding van de dagvoorzitter met elkaar in gesprek over taakherschikking en de organisatie hiervan.
Afsluiting en gelegenheid tot napraten